Публикации: Антропология

Богословське осмислення подружжя

Подружжя середовище преображення Індивідуалізм нашого часу часто створю великі труднощі в подружжі. Тому потрібно дуже часто відкритись на іншого, присмирити себе за прикладом кенозису Христа, щоб внести мир і спокій у подружжя. Не випадково одним із центральних місць шлюбу є співання серії тропарів «святії мученики..». Церква підкреслює, що подружжя є певним середовищем мучеництва, в якому ми маємо дорости до правдивого свідчення любові один до одного і тим самим переображити як себе самих так... [читать дальше]

Встановлення священства Христом

Священство Христа базується на таємниці воплочення. У своїй особі Христос об'єднує Бога і Людину, що і є суттю священицького служіння. Христос - первосвященик трансцендентний і, одночасно, жалісливий (див. Євр 4:15-16; 5:1-10; 7:20-28; 8; 9). Спасаюча сила належить єдиному Богу і приходить від Нього, але все таки «ми маємо не такого первосвященика, який не може співчувати нам в немочі наших, але який, подібно [нам], був спокушуваний всім, окрім гріха» (Євр 4:15). Отже, в Христі спасаюча сила йде... [читать дальше]

Єдність Євхаристії та Покаяння

Прихід Царства Божого є немислимий без переходу Божого люду через катарсіс, очищення від пристрастей, мук і смерті. Сам Христос мусів перемогти все це, щоб принести Царство. Тим більше цей сам шлях мусить пройти і люд Божий. Євангеліє від Луки (Лк. 22: 28-30) говорить, що лише ті, які перейшли через спокуси є гідними “їсти і пити за трапезою у Його Царстві”. “Ви ті, що перебували зі мною у Моїх спокусах. І я завіщаю вам Царство, як мені завіщав Отець Мій, щоб їли і пили за столом у Моїм Царстві... [читать дальше]

Євхаристія - Преображення світу.

“Завжди, нині і повсякчас, і на віки віків...” Ще перед цим виголосом служитель додає “Благословен Бог наш...” З цими словами Святі Дари переносяться з Престолу до Проскомидійника, наприкінці Літургії. Цей виголос є доксологічний і вказує на простір, поширення Євхаристії аж до дозрівання у Царстві (”яке не старіє”). “Благословен Бог наш” – показує нам есхатологічну перспективу Євхаристії. Колись Христос пообіцяв після Вознесіння бути зі своїми учнями у Церкві “аж до кінця віку”, і це означає, що... [читать дальше]

Богословіє Таїнства Миропомазання

Звертаючись тепер до миропомазання і намагаючись також побачити його в світлі єдиного таїнства Христа, нам слід розчистити грунт від всіх пізніших значень, які були повідомлені цьому таїнству. Спочатку вона розумілася як дарування охрещуваному Духу Святого. Протягом довгого часу це розуміння було загальним для Сходу і Заходу. Проте важливо відзначити, що в історії цього розуміння на Заході акцент поступово переносився на ідею удосконалення доповнення хрещення через миропомазання (конфірмацію). (... [читать дальше]

Богословіє Таїнства Хрещення

Якщо ми тепер подивимося на хрещення в світлі цього єдності, висхідної до єдиного "таїнства Христа", ми виявимо, що воно має два аспекти. Всяке хрещення в Церкві є участь в історії і покликанні народу Божого. Воно виражається як хрещення водою. Це посилання до старозавітного хрещення, описаного Павлом (1Кор 10. 1-2), це також хрещення Івана Предтечі, яке четверте Євангеліє особливо виділяє як „водне”. Друге — есхатологічний або пневматологічний вимір. Він виражається в тому факті, що т... [читать дальше]

Святі Таїнства християнського втаємничення

Хрещення, Миропомазання і Євхаристію називають „Таїнствами втаємничення”, бо новохрещеному дається можливість стати учасником таємниці божого життя, яке йому дається в Церкві. Також ці три Таїнства називають „таїнствами воцерковлення”, бо новохрещений вводиться в життя церкви, стаючи її членом, і є покликаний до служіння в лоні Церкви. У богословському мисленні існує два можливі підходи до хрещення, миропомазання і євхаристії. Один припускає розгляд цих трьох таїнств з погляду їх відмітних особл... [читать дальше]

Богословіє Святих Таїнств і Катехиза

Богословіє Святих Таїнств і Катехиза Загальне поняття про Святі Тайни Слово тайна (гр. “містеріон”, лат. “сакраментум”) означає щось святе і закрите нашим очам. Християнські святі Тайни є тими видимими знаками, які з Божої установи дають нам невидиму ласку. В нашій Церкві є сім святих Тайн: Хрещення, Миропомазання, Євхаристія, Покаяння, Оливопомазання, Священство і Подружжя. Кожна з них має свій обряд, тобто той торжественний спосіб, в який вона нам подається. Кількість святих Тайн тісно пов’яза... [читать дальше]

Французской школой «Анналов»

13.Выберите верное утверждение: А. Термин «менталитет» характеризует коллективные представления, мировоззрение определенной эпохи Б. На рубеже XIX-XX вв. термин «менталитет» использовался с оттенком примитивности или архаики 1. верно А 2. верно БВерно и А и Б 4. ни то, ни другое не верно 14.Автором книги «Короли-чудотворцы» (1924) был французский историк: М. Блок 2.Л. Февр 3.Ф. Арьес 4.Э. Леруа-Ладюри 5.А. Бюргьер 15.«История тела» является центральным предметом: Материальной и биологической ант... [читать дальше]

Знание трактуется не только как отражение исследователем «другой» культуры, но и как диалог между ученым и культурой, которую он изучает

Философская антропология 3.культурная антропология 4.когнитивная антропология 5.историческая антропология 2.Область антропологического знания, изучающая взаимодействие человека с миром сверхреального, божественного: Теологическая антропология 2.философская антропология 3.культурная антропология 4.когнитивная антропология 5.историческая антропология 3.Особая область научных исследований, сложившаяся в последней четверти XIX в., концентрирующая внимание на процессе взаимоотношения человека и культ... [читать дальше]